Susret udruga Dubrovačko neretvanske županije Živjeti sa suncem

Udruga Novi otok i zadruga Novi otok u suradnji sa općinom Vela Luka organizatori su SUSRETA UDRUGA DUBROVAČKO - NERETVANSKE ŽUPANIJE ŽIVJETI SA SUNCEM održanog 09.12.2016. U Veloj Luci. Susretu se je odazvao mali broj udruga zbog  zauzetosti sa adventskim  aktivnostima u svojim mjestima ali je dosta njih izrazilo  podršku i želju za potpisivanjem  Zajedničke poruke ODGOVORNIMA.

Na susret nisu došli ni pozvani predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije, razvojne agencije  Dunea kao ni  stručni predavači iz Fonda za zaštitu okoliša, također  zbog prezauzetosti iako su Susret pohvalili i podržali.

 

Udruga Novi otok iz Vela Luke nakon dvije godine rada na aktivnostima za provođenje mjera Akcijskog plana Vela Luke  organizirala je ovaj susret  svih udruga naše županijekoje se bave aktivnostima na poticanju energetskem učinkovitosti, održivim razvojem i zapošljavanjem mladih jer je željela pokazati svoje dosadašnje rezultate i potaknuti sve udruge na daljnji zajednički rad na provođenju  Akcijskih planova za povećanje energetske učinkovitosti na području otoka i županije.

U protekle dvije godine udruga je potaknula građane Vela Luke  na prijave za sufinanciranje njihovih investiranja u povećanju energetske obnove, energetski je obnovljeno 8 objekata sektora kućanstva, investirano preko 556  tisuća kn, a od toga je sufinancirano 271 tisuća kn, organiziran je PRVI ENERGETSKI DAN U VELA LUCI, a na četiri organizirane radionice odazvalo se oko 60  zainteresiranih građana.

 

Na ovom susretu su se predstavili predavači iz dvije udruge: EKOLOŠKA  UDRUGA KRKA IZ KNINA I UDRUGA MLADI U EU IZ ŠIBENIKA koji su predstavili  svoje najuspješnije projekte iz područja ekologije i projekata sa mladima. Nakon predstavljanja uspješnih projekata ovih udruga i njihovih predavanja, sudionici Susreta su iznosili probleme iz područja energetske učinkovitosti i iz područja ekologije, naročito probleme vezane za odvajanje otpada. Direktor  Komunalne djelatnosti d.o.o. Vela Luke nabrojio je niz problema sa kojima se susreću otočani  kod  zbrinjavanja otpada, a kao najveći problem istaknuo je loš odaziv tvrtki koji odvoze određeni razvrstani otpad zbog neisplativosti, odnosno visokih troškova dolaska na otok. Gospodin  Andreis je mišljenja da se treba prvenstveno kroz zakonsku regulativu riješiti  osnovne probleme sa otpadom koji  muče cijelu Hrvatsku i vidi kao rješenje dijela otočkih problema sa odvojenim otpadom državni poticaj ili sufinanciranja prijevoza na i sa otoka za ove tvrtke, inače je beskorisno ovo odvajanje.

 

Sudionici Susreta predložili su  provođenje  projekata na područjecijele  županijekoji su provedeni u  gradovima Knin, Zagreb, Šibenik, Križevci, Sisak i Petrinja i postigli lijepe rezultate i to  :

·         EKO KNJIŽNICA IGRAČAKA

·         ENERGETSKI SAVJETNICI -  BESPLATNO SAVJETOVANJE ZA SIROMAŠNA KUĆANSTVA

·         PROGRAMI   VOLONTIRANJA

Isto tako su sudionici  mišljenja  da je potrebno dalje nastaviti aktivnosti na mjerama Akcijskog plana energetske učinkovitosti te  informirati i poticati, sudjelovanje građane za prijave za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada i obrazovnih institucija,vrtića.Animirati građane, roditelje te  poticati  upravitelje zgrada, predstavnike stanara i upravitelje dječjih vrtića na prijave za sufinanciranja od Fonda koji su u tijeku.

 

Na susretu , sudionici su sastavili zajednička poruka/pismo „odgovornim“ i ista će se poslati ODGOVORNIM čim je potpišu svi sudionici.

U drugom dijelu Susreta, voditeljica Ekološke udruge Krka, gospođa Inga Kukolj simbolično je otvorila treću Eko knjižnicu igračaka i poželjela puno uspjeha udruzi Novi otok u provođenju ovog projekta, što brže pronalaženje prostora gdje će Eko knjižnica biti smještena, nabavu i smještaj spremnika za donirane igračke, dobar odaziv i sudjelovanje volontera u cijelom projektu.

 

Foto: Anđela Šćepanović

 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA