FOTONATJEČAJ OTOČNE PLATFORME

Pozivaju se sve otočne udruge, organizacije, škole I pojedinci na umrežavanje I sudjelovanje u aktivnostima novog projekta – OTOČNA EKO PLATFORMA, zajednički projekt udrugu Novi otok, Atento I Međunarodnog instituta za razvoj otoka “MIRO”
Prva aktivnost je organiziranje skupne izložbe fotografija na platformi sa 2 teme:
1. Napuštene I zarasle zelene površine koje potencijalno mogu biti maslinik, voćnjak, vinograd I sl.
2. Napuštene I oronule kuće, dvorišta ili čak cijele ulice sa takvim objektima
Kako se pridružiti platformi:
Pošaljite nam mailom 2-3 fotografije na jednu ili obje teme u što boljoj rezoluciji sa naznakom adrese lokacije
Poželjno je odabrati lokaciju koja vam je bliska I pored koje često prolazite I promislite “ovo bi trebalo biti drugačije, popravljeno, počišćeno”
U mailu navedite naziv I adresu organizacije, kontakt (mail/telefon) odgovorne osobe.
Ukoliko ste pojedinac navedite i zanimanje.
Poziv je otvoren od 05.06.-31.07.2023.
Kontakt mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Izložba će se održati u rujnu 2023, a svi prijavljeni mogu sudjelovati na zajedničkoj radionici na kojoj će se predložiti rješenja fotografiranih situacija.
PROJEKT “OTOČNA EKO PLATFORMA “ DJELOMIČNO JE FINANCIRAN SREDSTVIMA MINISTARSTVA REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE

EKO OTOČNA PLATFORMA

 

Predstavljamo novi projekt EKO OTOČNA PLATFORMA kojeg provode udruge Novi otok, Atento i MIRO ( Međunarodni institut za razvoj otoka).
Cilj projekta je umrežavanje otočnih udruga civilnog društva, aktiviranje otočana, posebno mladih radi zajedničkih prijedloga rješavanja problema i aktivnosti za održivi razvoj otoka.
Pratite skore obavijesti, umrežite se na otočnu platformu i sudjelujte u aktivnostima projekta.
Od 05.06.-31.07.2023 biti će otvoren fotonatječaj, a samim sudjelovanjem u istom postajete dio mreže otočne platforme.
Za sva pitanja kontaktirajte nas putem maila:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
PROJEKT “OTOČNA EKO PLATFORMA “ DJELOMIČNO JE FINANCIRAN SREDSTVIMA MINISTARSTVA REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE

POSTANI PRAKTIKANT-ICA U CIVILNOM DRUŠTVU

Nova prilika za mlade! Ako imaš ispod 30 godina, i završavaš ili si završio/la društveno-humanističke smjerove na fakultetu, prijavi se na praksu u civilnom društvu i nauči osnovne vještine za rad u udrugama, istovremeno doprinoseći dobrobiti zajednice .
U ovom krugu praksi prednost će imati mladi koji su ujedno i pripadnici neke od nacionalnih ili drugih manjina.
Više informacija i prijavnica:

RADIONICA INOVATIVNE METODE ORGANIZACIJE DOGAĐAJA

Promo video za radionicu Inovativne metode organizacije događaja pogledajte OVDJE

U sklopu provedbe projekta „Uči dalje!“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ održana je radionica na temu Inovativne metode organizacije događaja. Fokus ove dvodnevne radionice bio je na multimedijalnim aspektima približavanja sadržaja publici, kao i kreativnim i organizacijskim prilagodbama u organizaciji događaja u okolnostima rada u pandemijskim uvjetima. Radionicu je vodio Žarko Dragojević, stručnjak, organizator i glazbenik s bogatim iskustvom rada u kulturnim organizacijama od nezavisnog do institucionalnog sektora, trenutno zaposlen kao voditelj odnosa s javnošću i promocije Kazališta Marin Držić. Za potrebe najave radionice naš Žarko kreirao je promotivni video u suradnji sa par udruga sa Koručule. U video prilog uključeni su materijali koje su dobrovoljno priložili: Likovno stvaralaštvo Vele Luke, Udruga za promicanje dječjeg stvaralaštva “Miki Trasi”, Biciklistički klub “Korkirix”, Veloluške mažoretkinje, folklorna skupina “Mafrina”, band “Sixes”, vokalno instrumentalni sastav “Diverso” i Narodna glazba Vela Luka, video snimke foto bloggerice Anđele Šćepanović. Svima se ovim putem zahvaljujemo!

 

 

 

 

ZAVRŠETAK PROJEKTA POOTOK - POKRENI OTOK

Uspješno je proveden projekt "POOTOK - Pokreni otok!" financiran sredstvim Europske unije kroz program ERASMUS+ (Ključna aktivnost 3: Projekti dijaloga s mladima), u suradnji s partnerom LAG 5. Nakon tri jednodnevne radionice uživo te jednog online predavanja, u listopadu 2021. održana je završna dvodnevna konferencija u Veloj Luci. Završna konferencija okupila je predstavnike tri otoka - Mljeta, Lastova i Korčule, a sve s jednim zajedničkim ciljem: prepoznavanje izazova u lokalnoj zajednici te predlaganje održivih rješenja za navedene izazove. 

 
Izazovi koje su mladi prepoznali: 
-          Nedostatak sadržaja za mlade 
-          Neadekvatna prometna povezanost (otoci-kopno, međugradski prijevoz) 
-          Iseljavanje mladih 
-          Manjak radnih mjesta 
-          Loša opremljenost obrazovnih institucija 
-          Onečišćenje okoliša 
 
Mladi su kroz cijelo trajanje projekta uz podršku stručnjaka radili na prepoznavanju problema lokalne zajednice te osmišljavanju kreativnih rješenja održivog razvoja kako bi riješili izazove s kojima je suočena njihova lokalna zajednica. 
 
U nastavku donosimo ideje koje su mladi kroz strukturirani dijalog predstavili donositeljima odluka na dvodnevnoj konferenciji: 
- Uspostava novog sportskog centra grada Vela Luke u cilju omogućavanja potrebne infrastrukture mladim sportašima te poticanja djece na uključivanje u sportske sadržaje; 
- Pokretanje izvannastavnih aktivnosti i renovacija ustanova formalnog obrazovanja na otoku Mljetu; 
- Unapređenje povezanosti s kopnom i povećanje sigurnosti stanovnika otoka Mljeta uvođenjem policijske postaje; 
- Privlačenje digitalnih nomada i povećanje broja te raznolikosti radnih mjesta na otoku Mljetu, u svrhu smanjenja tendencije opadanja broja stanovnika; 
- Provođenje redovitih akcija zaštite okoliša i izgradnja biciklističke infrastrukture na otoku Mljetu; 
- Pokretanje Centra za mlade otoka Korčule gdje će se korisnici moći educirati, sudjelovati u društvenim događanjima i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme na različitim radionicama; 
- Pokretanje Centra za inkluziju i podršku otoka Korčule kao jedinstvenog mjesta na otoku gdje korisnici mogu kontinuirano dobivati stručnu medicinsku i psihološku pomoć. 
 
Završetak projekta „POOTOK – Pokreni otok!“ označio je početak novih suradnji, umrežavanja mladih te planiranje budućih projekata za mlade otočane koji su kroz projekt jasno dali do znanja da žele biti aktivni pokretači promjena u svojoj lokalnoj zajednici i nastaviti biti aktivni građani koji na lokalnoj razini doprinose globalnim pozitivnim promjenama.
Na sljedecem linku mozete pogledati brosuru o projektu 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA