ISKORISTIMO ŠANSU - ONLINE RADIONICA

OBJAVA O  PROVEDENOJ ON LINE RADIONICI  UDRUGE I ZADRUGE NOVI OTOK  IZ VELE LUKE ISKORISTIMO ŠANSU!”koja se održala  25. siječnja 2021. godine od 16,00 -18,00 sati putem zoom aplikacijeU prvom dijelu radionice, pod nazivom ISKORISTIMO ŠANSU predstavljene su   mogućnosti otoka Korčule u nadolazećoj energetskoj tranziciji ka čistoj energiji.

 

Naš otok je, zajedno s otocima Cres, Lošinj, Brač i Hvar, uvršten među 26 europskih otoka koji su izradili strategiju energetske tranzicije u sklopu Tajništva za EU otoke CE4EUI Europske komisije.

Ove strategije definiraju provedbu projekata i definiranje strateških okvira kojima lokalne zajednice otoka sudjeluju i provode strateške projekte.

Predstavljeno je kako se u provođenju projekata mogu uključiti građani, vlasnici OPG, d.o.o. i obrta , iznamljivači turističkih objekata i javni sektor i koje su  mogućnost korištenja sufinanciranja do strane Fonda za fotonaponske sisteme, dizalize topline, ulaganje u izolaciju objekata, solarne kolektore. Budući je na Korčuli  5 polja u županijskom prostornom planu predviđeno za solarne elektrane, objašnjeno je kako građani mogu to iskoristiti i pokrenuti grupno ulaganje u obnovljive izvore energije. Predstavljeni su konkretni primjeri, planovi i aktivnosti udruge i zadruge, što će se pokrenuti ! Predavač je na  radionici bio Ivan Zoković, član Energetske zadruge Novi Otok

U drugom dijelu udruga Novi Otok  je predstavila što je u  6 godina rada kroz partnerstvo sa općinom Vela Luka učinjeno i kako su provođene mjere Akcijskog plana. Sam Izvještaj o radu na provođenju mjera Akcijskog plana gospodarenja energijom općine Vela Luka koje je udruga provodila u suradnji sa općinom kao partner u razdoblju od 2014-2020 bit će dostavljen  osim općini Vela Luka i Dunei, DNŽ i Fondu za okoliš.

Udruga se pohvalila  rezultatima:

 

 • 9  radionica;  za građane  (5 )  i  (4 ) za zaposlenike Općine Vela Luka na koje se je odazvalo  više od  60  sudionika
 • Održani su   1.Energetski dan Općine Vela Luka
 • osnovana je  energetska zadrugu koja posluje od 2017. godine.
 • preko  100 građana javilo nam se i prijavilo iskaz interesa za energetske obnove i ulaganja u obnovljive izvore
 • Organizirana je Partnerska grupa za pomoć građanima
 • Pružena je pomoć građanima kod prijave na natječaje, od 11 prijava 7 je imalo uvjete i dobilo sredstva. Ukupno je vrijednost projekata energetske obnove na otoku  500.000 kuna, a od toga je sufinancirani dio 300.000 kuna za obnovu 7 objekata.
 • Organizacija natječaja za najbolji dječji crtež sa temom čuvanja naše planete
 • Osnivanje i organizacija Eko knjižice igračaka
 • Organizacija radionica  o kompostiranju
 • Organizacija radionica  o recikliranju za djecu  i roditelje
 • Poticanje i prijava  projekata na objavljene natječaje

Na kraju  je u zaključku  navedeno da su rezultati mogli biti veći, ali je izostalo financiranje koje je bilo predviđeno i obećano od strane DUNEE I DNŽ  i sve se svelo  na financije općine koja je u tom razdoblju imala  sve više problema za financiranje ovakvih projekata.

Predstavnici udruge i zadruge su se zahvalili općini što je  sufinancirala ove aktivnosti ( i ovu radionicu ! ) prema svojim mogućnostima i zahvalili su se na partnerstvu i podršci u radu svih 6 godina, od Načelnika gospodina Gugića i svih predstavnika općine do danas.

Na kraju su ispred udruge i zadruge ( Ivana  Cetinić i Katica Smojver )  prisutnima ukratko  obrazložile plan rada za 2021., ali  sa strepnjom  u izvršenje planova  zbog situacije sa Covidom koju svi trebamo uvažavati. Svima  koji su pratili radionicu  su  se zahvalile – radionicu je on line pratilo 20ak prijavljenih osoba.

Radionica je završila oko  17:45.

 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA