POOTOK Pokreni otok

 

Udruga Novi otok i Lokalna akcijska grupa LAG 5 provode projekt POOTOK Pokreni otok.
Projekt je pokrenut u svrhu educiranja mladih na otocima kako bi se aktivnije uključili u kreiranje rješenja za održivi razvoj svojih zajednica.
Sudjelovanje u projektu je besplatno te ovim putem pozivamo sve mlade zainteresirane otočane da se prijave putem linka: 

https://forms.gle/jj9dJADqSy9YtvEn6.

Datumi održavanja jednodnevnih radionica na otocima su: Mljet - 09.09.2021., Lastovo - 10.09.2021. i Korčula - 11.09.2021.

 

Udruga Novi otok u suradnji s partnerom Lokalnom akcijskom grupom LAG 5 tijekom 2021. godine provodi projekt na području otoka Korčule, Lastova i Mljeta, pod nazivom "POOTOK - Pokreni otok!", koji je  financiran iz fondova Europske unije, točnije kroz program ERASMUS +. Projekt je pokrenut u svrhu aktiviranja mladih na otocima koji se i dalje bore s problemima iseljavanja, demografskog  izumiranja, nedostacima infrastrukture, otežane povezanosti, manjkom zdravstvenih usluga, edukativnih, kulturnih i ostalih sadržaja.

Glavna ciljana skupina ovog projekta su mladi u dobi 13 do 30 godina te članovi savjeta mladih s otoka Korčule, Lastova i Mljeta, a ciljevi su:

          - ojačati kapacitete mladih u području razumijevanja održivog razvoja i strukturiranog dijaloga,potaknuti mlade na razvoj vlastitih prijedloga za održivi razvoj lokalne zajednice i           
          - omogućiti da ih predstave donositeljima odluka,

          - ojačati kapacitete savjeta mladih na otocima i (re)aktivirati ih u procesima strukturiranog dijaloga,

          - povezati mlade pri razvoju ideja specifičnih za razvoj održivosti otoka.

Aktivnosti projekta obuhvaćaju:

·       3 jednodnevne radionice na otocima Korčuli, Lastovu i Mljetu, na temu "Održivi razvoj na mojem otoku",

·       1 online radionicu na temu "Priprema mladih za strukturirani dijalog" i

·       1 dvodnevnu konferenciju na temu "Provedba strukturiranog dijaloga mladih otočana i donositelja odluka".

Na jednodnevnim radionicama mladi će sudjelovati na predavanju o održivom razvoju uz primjere dobre prakse iz Hrvatske i inozemstva. Samostalno će osmišljavati rješenja za probleme svojih zajednica, te će na konkretnim primjerima uz vodstvo stručnih osoba dobiti praktična znanja o održivom razvoju. Jednodnevne radionice se održavaju prema sljedećem rasporedu: 09.09.2021. četvrtak na Mljetu, 10.09.2021. petak na Lastovu, 11.09.2021. subota na Korčuli.

 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA