ODRŽANA JE DVODNEVNA KONFERENCIJA ERSMUS+ PROJEKTA, POOTOK - Pokreni otok!, 08.-09.10.2021. U VELOJ LUCI

U organizaciji udruge Novi otok i Lokalne akcijske grupe LAG5 održana je dvodnevna konferencija projekta za mlade s tri otoka: Korčule, Lastova i Mljeta, pod nazivom "POOTOK - Pokreni otok!", financiran kroz program ERASMUS + Ključna aktivnost 3: Projekti dijaloga s mladima, u ukupnoj vrijednosti od 10.200,00 EUR.
Prema planiranim aktivnostima projekta dvodnevna konferencija bila je treća aktivnost, a prethodno konferenciji provedene su sljedeće aktivnosti:

• 3 jednodnevne radionice na otocima Korčuli, Lastovu i Mljetu na temu "Održivi razvoj na mojem otoku",

• Online radionica na temu "Priprema mladih za strukturirani dijalog"
Na konferenciji su sudjelovali pripadnici ciljane skupine projekta: mladi u dobi 13 do 30 godina te članovi savjeta mladih s otoka Korčule, Lastova i Mljeta kao i donositelji odluka sa ova tri otoka. Učenici i članovi savjeta mladih su na konferenciji predstavnicima donositelja odluka predstavili svoje prijedloge za daljnji održivi razvoj svojih otoka.

Mladi su predstavili 6 prijedloga (organiziranje autobusnih veza otoka za učenika otoka, češće brze brodske veze, organizacija centara za sport i centra za pomoć potrebitim osobama, smještaj za digitalne nomade) i time pokazali da su kroz projekt:

 Ojačali svoje kapacitete u području razumijevanja održivog razvoja i strukturiranog dijaloga,

 Da žele i dalje razvijati vlastite prijedloga za održivi razvoj lokalne zajednice i predstavljati ih donositeljima odluka,

 Ojačali su svoje kapacitete za članstvo i rad savjeta mladih te dobili poticaj da se jače aktiviraju kroz procese strukturiranog dijaloga,

 Mladi sa sva tri otoka su se međusobno povezali i dogovorili o daljnjim budućim aktivnostima, razvoju ideja specifičnih za razvoj održivosti otoka osnivanjem zajedničke platforme i slično.
Projekt je pokrenut u svrhu aktiviranja mladih na otocima koji se i dalje bore s problemima iseljavanja, demografskog izumiranja, nedostatcima infrastrukture, otežane povezanosti, manjkom zdravstvenih usluga, edukativnih, kulturnih i ostalih sadržaja. Prije provedbe projekta temelj službene politike razvoja jadranskih otoka bio je Nacionalni program razvitka otoka iz 1997. godine, a tek je prije par tjedana donesen novi Nacionalni plan razvoja otoka 2021.-2027.
Kroz sam projekt sudjelovali su učenici Osnovne škole Mljet, Osnovne škole Vela Luka te Srednja škola Vela Luka i njihovi profesori, voditelji Erasmus projekata, mladi iz savjeta mladih Mljeta, Lastova, Korčule, Blata i Vele Luke.
Na konferenciji su sudjelovali donositelji odluka: načelnica Lumbarde gospođa Marija Klisura, član općinskog vijeća općine Lastovo gospodin Gojko Antica te predstavnici općine Vela Luka viša stručna suradnica za nacionalne i EU fondove Jasna Maričić, predstavnici Općine Mljet, grada Korčule ,ravnateljica Srednje škole Vela Luka gospođa Ofelija Dragojević i ravnateljica Osnovne škole Vela Luka gospođa Lucijana Mirošević te predstavnica ravnateljice Osnovne škole Mljet.
Na konferenciji je sudjelovalo 60-tak mladih kojima su na kraju konferencije podijeljene potvrde o sudjelovanju na projektu te mali pokloni, darovi od donatora sa otoka. Školama i nastavnicima koje su sudjelovali na projektu predane su zahvale. Svi zajedno su poželjeli nastavak aktivnosti! Konferenciju su posebno podržali Lučka kapetanija Vela Luka te Zajednica tehničke kulture DNŽ posebnim darovima za učenike i škole koje su sudjelovali na projektu.

 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA