Izvješće o 4. Radionici za provedbu Akcijskog plana učinkovitog gospodarenja energijom Općine Vela Luka – Mjere: 5.4.2, 5.4.6,5.4.7, 5.4.9. i 5.5.2.

Izvješćujemo Vas da je Udruga Novi otokkao tijelo za provedbu Akcijskog plana učinkovitog gospodarenja energijom Općine Vela Luka u suradnji s Općinom Vela luka organizirala i održala 4.grupu  Radionica za provedbu Akcijskog plana – Mjere 5.4.2, 5.4.6,5.4.7, 5.4.9. i 5.5.2.

Radionice su održane  u prostorijama vijećnice Općine Vela Luka 21.04.2016. od 18,00 do 20,00 sati, za građane  a 22.04. od 13,00-15,00  za zaposlenike u Općini i javnim službama općine i komunalnih poduzeća   Sudionici Radionice za građane su bili:

-          Građani Vele Luke (9 sudionika),

-          Predstavnici Općine Vela Luka (1 sudionik),

-          Predstavnici Udruge  i Zadruge Novi otok (2sudionika)

-          Predstavnici Partnerske grupe za energetsku učinkovitost (3 sudionika)

-          Upravitelj Zelene energetske zadruge (1 sudionik)

Sudionici Radionice za zaposlene u općini su bili i:

-          Predstavnici Općine Vela Luka (4 sudionika),

-          Predstavnici Udruge  i Zadruge Novi otok (2sudionika)

-          Predstavnici Partnerske grupe za energetsku učinkovitost (3 sudionika)

-          Upravitelj Zelene energetske zadruge (1 sudionik)

-          Djelatnici DNŽ (2 sudionika)

-          Narodna knjižnica Vela Luka (1sudionik)

 

Ciljevi Radionice su bili:

1.       Upoznati građane i druge sudionike o primjeni energetske učinkovitosti prema lokalnim strategijama

2.       Izvijestiti građane i druge Sudionike o dosad provedenim mjerama energetske učinkovitosti na obiteljskim kućama na području općine Vela Luka

3.       Izvijestiti građane i druge Sudionike o aktivnostima Udruge Novi otok i Partnerske grupe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u poslovima provedbe Akcijskog plana Općine Vela Luka.

4.       Potaknuti građane da od potrošača energije postanu korisnici energije i partneri isporučiteljima energije u svrhu učinkovitog gospodarenja energijom te utvrditi interese građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća i smještajnih kapaciteta.

5.       Upoznati građane i sve sudionike sa energetskom Zadrugom Novi otok

6.       Izvijestiti građane i sve sudionike o radu Ureda  partnerske grupe za energetsku učinkovitost

Sadržaj Radionice:

 

1.       PRIMJENA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I OIE PREMA REGIONALNIM I LOKALNIM STRATEGIJAMA- UPOZNAJMO NAŠE OKRUŽENJE

2 here.       PRIMJERI PROVEDENIH PROJEKATA  U VELA LUCI

3.       KUPI LED – PRIMJERI LED RASVJETE U KUĆANSTVIMA I JAVNIM ZGRADAMA

4.       GRAĐANI PROIZVOĐAČI ENERGIJE  - PRIMJERI MOGUĆNOSTI ENERGETSKOG ZADRUGARSTVA

5.       INFORMACIJE O RADU UREDA PARTNERSKE GRUPE ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST I OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Ad 1.) Mogućnosti energetske učinkovitosti na otoku Korčulakroz prezentaciju pokazani su podatci o potencijalu za DNŽ, otok Korčulu i Vela Luku, kroz Akcijski plan općine Vela Luka. Prikazani su trendovi u svijetu koji su primjenjivi  u našim sredinama.

Ad 2.) Primjeri provedenih projekata  EnU u Vela Luciprikazani su tablično konkretni primjeri energetske obnove obiteljskih kuća na području općine Vela Luka kao dio provedbe Akcijskog plana kroz djelovanje udruge Novi otok i partnerske grupe za energetsku učinkovitost.

 

Ad 3.) LED rasvjeta predstavljena je kroz prezentaciju o općim karakteristikama, uštedama, roku trajanja, instalaciji rasvjete u domaćinstvima i javnim zgradama. Prema pretpostavljenom broju sati rada izračunat je trošak i godišnja ušteda te jednostavni period povrata investicije za jedno domaćinstvo.

Ad 4.) predstavljanjem ZEZ-a (Zelena energetska zadruga)građane se upoznalo i  sa Energetskom zadrugom Novi otok, prikazano je kako funkcionira zadrugarstvo u energetici i kako udruživanjem u zadruge građani mogu postati proizvođači energije.

Ad 5.) Informacijao radu Ureda partnerske grupe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije,dana je u svrhu pružanja pomoći građankama i građanima te poslovnim subjektima Općine Vela Luka u provedbi poslova energetske učinkovitosti. Ured radi svakodnevno od 8:30 – 12:30 sati i građanima je na usluzi za sve informacije o energetskoj učinkovitosti i sufinanciranju od strane Državne uprave RH.

 

Za Novi otok i Partnersku Grupu za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije

 

Paško Melvan

Katica Smojver

Ivana Cetinić

 

 

 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA