Održan prvi Energetski dan u veloj Luci

U petak 03.06.2016. godine, pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije, održan je na Maloj rivi prvi Energetski dan u Veloj Lucikoji je osmišljen kao druženje na otvorenom u centru mjesta na kojemu su svoje proizvode i usluge iz područja energetske učinkovitosti predstavaili brojni izlagači i gosti. Općina Vela Luka i udruga Novi otok organizirali su ovu manifestacijuu okviru provedbe Akcijskog plana učinkovitog gospodarenja energijom na području Općine Vela Luka, a njome je ujedno obilježen i Svjetski dan zaštite okoliša 05.06.2016.

Energetski dan otvorio je Općinski načelnik Tonko Gugić Bakan koji je pozdravio sve prisutne, goste i izlagače te naglasio kako je na području Općine Vela Luka u energetsku obnovu obiteljskih kuća, uz pomoć Županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, samo u protekloj godini,uloženo više od 500.000,00 kn. Posebno je zahvalio udruzi Novi otok i njihovoj partnerskoj grupi koji su u Veloj Luci otvorili svoj info ured te na taj način omogućili našim mještanima da svakodnevno imaju mogućnost dobiti sve potrebne informacije za realizaciju svojih projekata energetska obnove.

Koordinator Energetskog dana i voditelj programa bio je Paško Melvan iz Energetičara, Zagreb koji je ujedno i stručni mentor udruge Novi otok i voditelj projekta Dalmatinska energetska kuća. Prisutnima su se obratili i Seđa Topali, predsjednica Udruge Novi otok, Ivana Cetinić upraviteljica prve energetske zadruge u Dubrovačko – neretvanskoj županiji zadruge Novi otokte mentorica Novog otoka Katica Smojver ispred Katusa. d.o.o.

Kao posebni gost događaja posjetiteljima se obratila ravnateljica Nacionalnog parka MljetMarta Sršen Stražičić koja je predstavila NP Mljet i projekt „Mljet prvi zeleni otok na svijetu“ te najveću atrakciju Energetskog dana električno i hibridno vozilo koje je nabavljeno kroz navedeni projekt i bilo je posjetiteljima na raspolaganju za razgledanje.

Na Energetskom danu sudjelovala je i udruga LAG 5 čiji je predsjednik Vjeran Filippi predstavio strateški dokument LAG-a 5 „Zeleni plan“ koji podržava energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša na čitavom svom području od Lastova preko Korčule, Pelješca i Mljeta do Dubrovačkog primorja buy cialis super active.Energetski dan je svojom nazočnošću i prigodnim pozdravom podržao i Dorjan Dragojević direktor Turistička zajednica Vele Luke.

Svoja iskustva u realizaciji projekta energetske obnove obiteljske kuće i sudjelovanja u Javnom pozivu za sufinanciranje sa prisutnima je podijelila i Fani Topalikoja je vlastitim primjerom ohrabrila zainteresirane da se informiraju i ostvare državne potpore koje se nude. Svoj projekt energetski neovisne kuće predstavila je i Tanja Gutenmorgen ispred Sunca Lumbarde, te pozvala sve prisutne da budu promjena koju žele vidjeti u svijetu.

Općina Orebić također je sudjelovala na Energetskom danu u Veloj Luci sa prezentacijom projekta „Električni bicikli u Općini Orebić“ financiranog od strane FZOEU kroz koji je, kao primjer dobre prakse, nabavljeno sedam električnih bicikala za zaposlenike Općine Orebić a jedan od njih je bio izložen za posjetitelje u Veloj Luci.

U okviru programa Energetskog dana predstavili su se slijedeći izlagači: Marko Božiković iz LED rasvjete Split, Ivana Pehar i Kristina Bekavac iz ALFA ATESTA i VIRTUS UČILIŠTA iz Splita, Dragana Marčela iz EKSERGIJE  Spliti Ivan Cetinić iz IVAN GRADNJE Blato.

Podršku ovoj manifestaciji pružili su i Energetska zadruga Dalmacije, Udruga  Mladi u EU, Šibenik,Zelena Energetska Zadruga iz Zagreba tedječji vrtić Blato i dječi vrtić Marija Petković koji su svojim likovnim radovima uveličali ovaj događaj.

 

Foto: Anđela Šćepanović

 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA