Prva grupa radionica za mjere Akcijskog plana učinkovitog gospodarenja energijom

U petak, 20.03., u općinskoj vijećnicu u Veloj Luci održana prva grupa radionica za mjere Akcijskog  plana  učinkovitog gospodarenja energijom Općine Vela Luka u organizaciji Općine Vela Luka  i udruge Novi otok.

 Održane su prve i uvodne radionice za mjere; 5.4.2., 5.4.6.,5.4.7., 5.4.9. i 5.5.2, te su osim predstavnika Općine Vela Luka, udruge Novi otok i Partnerske grupe za energetsku učinkovitost, prisustvovali i zainteresirani građani Vele Luke, točnije njih 21.

 

Izlagač Paško Melvan je pozdravio sve prisutne te riječ dao zamjeniku načelinka Vele Luke, Zoranu Manestru, a nakon toga nas je pozdravila i predstavnica udruge Novi Otok, Katica Smojver. 

 

Sljedilo je predavanje Paške Melvana za koje su svi prisutni pokazali veliku zainteresiranost, te su obrađene sljedeće teme:

 

  1. AKCIJSKI PLAN UČINKOVITOG GOSPODARENJA ENERGIJOM OPĆINE VELA LUKA
  2. MJERE ZA PROVEDBU AKCIJSKOG PLANA
  3. SUDIONICI I RESURSI ZA PROVEDBU AKCIJSKOG PLANA
  4. POTROŠNJA I TROŠKOVI ENERGIJE
  5. OBLICI EnUI OIE – MATERIJALI, OPREMA, TEHNOLOGIJE
  6. ENERGETSKI PREGLEDI I ENERGETSKO CERTIFICIRANJE
  7. BESPOVRATNA FINANCIJSKA SREDSTVA – JP/JN
  8. PRIJAVE GRAĐANA NA JP/JN – KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI???
  9. OVLAŠTENI INŽENJERI I LICENCIRANI IZVOĐAČI
  10. ENERGETSKE ZADRUGE U FUNKCIJI EnU i OIE – DA ili NE???

 

Nakon uvodnog izlaganja gospodina Paška Melvana, ovlaštenog inženjera Grupe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, održana je rasprava. Sudionici su aktivno raspravili izložene teme, a značajan interes iskazali su za:

-          Sufinanciranje energetske učinkovitosti na temelju Javnih poziva i Javnih natječaja koje raspisuju: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i drugi hrvatski fondovi te ministarstva vezana uz energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša,

-          Prijave na natječaje i javne pozive (priprema prijavne dokumentacije, projekti energetske učinkovitosti, izvođenje radova …),

-          Ovlašteni inženjeri i izvođači radova te jamstva za radove, materijal i opremu:

-          Energetski pregledi i energetsko certificiranje, te

-          Energetske zadruge (osnivanje i rad u funkciji energetske učinkovitosti)

Posebno su raspravljeni i obrazloženi otvoreni Javni pozivi Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okolišaza sufinanciranje obnove apartmana, stambenih kuća i stambenih zgrada na koje se građani mogu prijaviti odmah. Javni pozivi su u pravilu otvoreni do kraja 2015.,ili do iskorištenja sredstava.

 

Također su najavljeni novi Javni pozivi i Javni natječaji za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije koji se očekuju, od kojih je prvi najavljen tijekom mjeseca ožujka 2015., a namijenjen je svim građanima zainteresirane za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

 

 

Značajan interes pokazan je i za osnivanje ENERGETSKE ZADRUGE koja bi imala sjedište u Veloj Luci, a predviđeno je da Ured Zadruge bude u poslovnom prostoru Udruge Novi otok u kojem će se primati i kompletirati Prijave građanana Javne pozive i Javne natječaje. Stručnu pomoć za sve poslove pripreme Prijava, prema interesu i zahtjevima Prijavitelja, davat će Grupe za energetsku učinkovitost.

 

 

 

 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA