ZAVRŠETAK PROJEKTA POOTOK - POKRENI OTOK

Uspješno je proveden projekt "POOTOK - Pokreni otok!" financiran sredstvim Europske unije kroz program ERASMUS+ (Ključna aktivnost 3: Projekti dijaloga s mladima), u suradnji s partnerom LAG 5. Nakon tri jednodnevne radionice uživo te jednog online predavanja, u listopadu 2021. održana je završna dvodnevna konferencija u Veloj Luci. Završna konferencija okupila je predstavnike tri otoka - Mljeta, Lastova i Korčule, a sve s jednim zajedničkim ciljem: prepoznavanje izazova u lokalnoj zajednici te predlaganje održivih rješenja za navedene izazove. 

 
Izazovi koje su mladi prepoznali: 
-          Nedostatak sadržaja za mlade 
-          Neadekvatna prometna povezanost (otoci-kopno, međugradski prijevoz) 
-          Iseljavanje mladih 
-          Manjak radnih mjesta 
-          Loša opremljenost obrazovnih institucija 
-          Onečišćenje okoliša 
 
Mladi su kroz cijelo trajanje projekta uz podršku stručnjaka radili na prepoznavanju problema lokalne zajednice te osmišljavanju kreativnih rješenja održivog razvoja kako bi riješili izazove s kojima je suočena njihova lokalna zajednica. 
 
U nastavku donosimo ideje koje su mladi kroz strukturirani dijalog predstavili donositeljima odluka na dvodnevnoj konferenciji: 
- Uspostava novog sportskog centra grada Vela Luke u cilju omogućavanja potrebne infrastrukture mladim sportašima te poticanja djece na uključivanje u sportske sadržaje; 
- Pokretanje izvannastavnih aktivnosti i renovacija ustanova formalnog obrazovanja na otoku Mljetu; 
- Unapređenje povezanosti s kopnom i povećanje sigurnosti stanovnika otoka Mljeta uvođenjem policijske postaje; 
- Privlačenje digitalnih nomada i povećanje broja te raznolikosti radnih mjesta na otoku Mljetu, u svrhu smanjenja tendencije opadanja broja stanovnika; 
- Provođenje redovitih akcija zaštite okoliša i izgradnja biciklističke infrastrukture na otoku Mljetu; 
- Pokretanje Centra za mlade otoka Korčule gdje će se korisnici moći educirati, sudjelovati u društvenim događanjima i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme na različitim radionicama; 
- Pokretanje Centra za inkluziju i podršku otoka Korčule kao jedinstvenog mjesta na otoku gdje korisnici mogu kontinuirano dobivati stručnu medicinsku i psihološku pomoć. 
 
Završetak projekta „POOTOK – Pokreni otok!“ označio je početak novih suradnji, umrežavanja mladih te planiranje budućih projekata za mlade otočane koji su kroz projekt jasno dali do znanja da žele biti aktivni pokretači promjena u svojoj lokalnoj zajednici i nastaviti biti aktivni građani koji na lokalnoj razini doprinose globalnim pozitivnim promjenama.
Na sljedecem linku mozete pogledati brosuru o projektu 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA