Otvorena Eko knjižnica i Veloj Luci

U sklopu  SUSRETA ŽIVJETI SA SUNCEM - SUSRETA UDRUGA  DUBROVAČKO NERETVANSKE ŽUPANIJE, TREĆU EKO KNJIŽNICU IGRAČAKA U VELOJ LUCI  otvorila je predsjednica Ekološke udruge Krka iz Knina, gospođa Inga Kukolj koja je na ovom susretu bila jedan od predavača.

Ovo simbolično otvaranje Eko knjižnice igračaka  u Veloj Luci bila je zapravo  objava građanima, a posebno djeci Vele Luke da su započele aktivnosti na ovom projektu i da će se uskoro Eko knjižnica igračaka započeti sa radom čim riješe prostor ,nabave preostala sredstva za kupnju spremnika, dio namještaja, te didaktičke  igračke. 

Udruga Novi otok je  preko radio stanica objavila poziv  roditeljima, bakama, tetama i svim zainteresiranim za  volontiranjem na ovom projektu te za doniranjem  igračaka. Poslani su i zahtjevi trgovačkim društvima i onima koji mogu za doniranjem financijskh sredstava radi nabave spremnika, potrebnog namještaja  i didaktičkih igračaka. Roditelji iz Vela Luke i Blata uz suradnju Dječjih vrtića iz Vela Luke i Blata brzo su reagirali i počeli podržavati projekt i donirati igračke koje su bile izložene na otvaranju knjižnice.

Voditeljica Ekološke udruge Krka na otvaranje je donijela puno igračaka koje su za ovu Eko knjižnicu igračaka sakupila i poslala djeca Knina. Eko knjižnici igračaka Vela Luka stigao je i veliki paket plišanaca koja je donirala uduga Humana Nova iz Zagreba.

 

Gospođa Inga  se  pohvalila sa Priznanjem od Ministarstva zaštite i okoliša koji su dobili za  projekt  Eko knjižnica igračaka i u više navrata je naglasila da uspjesi projekata  ovise o više čimbenika i to: aktivnostima udruga, volonterizma, dobroj sinergiji i suradnji sa  jedinicama  lokalne zajednice (općina,  grad, županija), institucijama  (škole, vrtići , knižnice, centri kulture, komunalna poduzeća)  ostalim udrugama civilnog društva te  građanima. Upravo zbog  usklađenih svih ovih  čimbenika u gradu Kninu,projekt Eko knjižnice igračaka  postiže i dalje iznimne rezultate jer od početka projekta je udruga imala podršku od Grada Knina, Županije, svih udruga iz Knina,vrtića, knjižnice i građana  te je ta suradnja i podrška pomogla da se projekt i dalje odvija u Kninu a ideja i sam projekt šire po cijeloj Hrvatskoj . U najavi je otvaranje  četvrte Eko knjižice igračaka.

 

Martin Mrša ispred Udruge Mladi u EU  iz Šibenika čestitao je udruzi Novi otok na ideji da se  projekt Eko knjižnice igračaka širi i naglasio važnost suradnje udruga civilnog društva i lokalne zajednice jer ovaj projekt a i ostali ne mogu uspijeti bez toga. Čestitao je udruzi na dosadašnjem radu i zaželio da Eko knjižnica igračaka Vela Luka što prije nađe prostor i da djeca uživaju u njoj.

Na otvaranju Eko knjižnicce igračaka prisustvovali su i mame, bake, tete i i djeca, predstavnici općine Vela Luka, dječjeg vrtića Vela Luka i Blato, Knjižnice Vela Luka. Svi prisutni su pohvalili izložene dječje crteže. Djeca su donijela  svoje igračke, te postali članovi knjižnice igračaka. Kao članovi, djecu su također dobili svoje članske iskaznice, te su posudili izabrane igračke.

Tete iz dječjih vrtića Vela Luka i Blata s posebnom su pažnjom razgledale izložene dječje crteže koje su djeca ovih vrtića poslala udruzi na Prvi energetski dan u Veloj  Luci, čestitale  udruzi  i zaželjeli da knjižnica što prije započne sa radom. Jedna mama je prokomentirala posuđenu igračku  djevojčice Lucije: "Baš smo  se neki dan jedva  rastali od jedne igračke u dućanu i nakon dužeg uvjeravanja još tužnije prihvatili da je „baš sada„ ne možemo kupiti, a evo danas smo je posudili, izvrsno."

 

Članovi i volonteri udruge Novi otok  uvjereni su da će uspijeti projekt provesti prema planu i zadovoljstvu prvenstveno djece, da će uskoro riješiti pitanje prostora i spremnika, namještaja. Svima se zahvaljuju na podršci, vjeruju u daljnju obećanu podršku Općine, Komunalnih djelatnosti d.o.o. Vela Luka, Dječjeg vrtića Radost Vela Luka i Blato, Knjižnice Šime Vučetić, roditelja i baka, građana Vela Luke i posebno su ponosni i zahvalni  što je njihov projekt prepoznalo i podržalo Ministarstvo regionalnog razvoja  i fondova EU- Sektor za otoke.

 

Dio vesele atmosfere pogledajte u našoj galeriji:

Foto: Anđela Šćepanović

 

Logo

 

Logo Udruge Novi otok predstavlja otok Korčulu kao prazan prostor koji tek treba biti ispunjen. Prostor koji nije podjeljen nikakvim granicama, gdje ne postoje manji/veći, važni/nevažni gradovi i mjesta. Prostor gdje svi stanovnici imaju jednake mogućnosti i prava. Prostor gdje je čovjek u službi prirode, a ona to mnogostruko vraća. Čovjek od nje i sa njom živi. Čovjek odlučuje koje ce nam boje otok ostati/postati u budućnosti.

Partneri

KATUS DOO

 

EUROPA NOSTRA

 

OPĆINA VELA LUKA